- Tu będzie się działa edukacja; poznawanie lasu, zwierząt, ich głosów... - zapowiadał prowadzący stoisko Nadleśnictwa Międzyzdroje.
- Po raz pierwszy mamy ze sobą analizator składu masy ciała. On pozwoli na pomiar poziomu tłuszczu w organizmie. Sprawdzi również wiek metaboliczny. Rozdajemy też owoce, bo profilaktyka to zdrowe jedzenie - mówiły panie ze stoiska NFZ.
- Będziemy budować barki, będzie ekologicznie. Będziemy też budować barki - usłyszeliśmy na stoisku Portów Szczecin i Świnoujście.
Na scenie "Aktywnego Lata z Radiem Szczecin" skończyło się właśnie wielkie gotowanie. Przy patelni szef kuchni, Czesław Mikołajczyk, a przed sceną nasi goście pragnący spróbować lokalnego przysmaku.
Nad morzem, na talerzu nie mogło zabraknąć oczywiście ryby. Z jakimi dodatkami?
- Tataki z tuńczyka z redukcją sosu sojowego, chilli, imbiru, limonki na oleju sezamowym. Do tego będą algi morskie. Na danie główne będziemy mieli polędwicę z dorsza gotowaną, delikatnie obsmażoną na patelni i kurki smażone z nutką masła i puree z kalafiora z odrobiną kasztana i białej czekolady. Kalarepa marynowana w grenadinie, a na deser - zobaczycie - zapowiadał Czesław Mikołajczyk.
Nasza ekipa zapewnia, że porcji starczy dla każdego, więc zapraszamy.
W czasie imprezy nie mogło oczywiście zabraknąć konkursu wiedzy o Świnoujściu.
Impreza będzie trwała dwa dni. W piątek gramy w Muszli Koncertowej do godz. 22. W sobotę na świnoujskiej plaży od godz. 10.
Partnerami wydarzenia są Zarząd Morskich Portów Szczecin Świnoujście, Gaz-System oraz Miasto Świnoujście.